zondag 3 januari 2010

Chillen in Domburg

Nou, dat Domburg is inderdaad wel even wat anders dan Paramaribo! We werden op 1 januari allerhartelijkst onthaald toen we aankwamen. Jan Bart van de Victory kwam in de bijboot ons gelukkig nieuwjaar wensen en wees ons de beste ankerplaats. Dat was wel nodig, want de hele Nederlandse kolonie is hier neergestreken en het is aardig vol. Maar we passen er alledrie nog goed bij. Zodra het anker ligt gaan we aan naar de kant, waar een klein, lommerrijk pleintje de definitie van het centrum van Domburg is. Helaas is dit de enige dag dat de pleisterplek van alle yachties, "Rita's" gesloten. Maar er is even verderop nog een afhaalchinees open. OP het pleintje eten we met z'n allen en komen diverse andere boten ook aanlopen. De lokale Chinese supermarkt voorziet in de Parbo bier djogo's (literflessen die je met elkaar deelt).
De volgende dag doen we in feite helemaal niks. Een nieuwe ervaring. We zitten wat op de boot, drinken een kop thee, lezen wat. Is dit onthaasten, of is dit het niet? Nou, dit is het! Toch nog even diesel gehaald met Jan. Aangezien er geen steiger is, doen we dat met de dinghy en met jerrycans bij het benzinestation in het dorp. 's-Middags om een uur of vijf naar de kant om bij Rita's eerst wat djogo's te drinken met alle bemanningen. Een leuk weerzien met diverse boten die we al heel lang niet hebben gezien en kennismaken met weer nieuwe boten die hier al langer liggen. Ook de Jonathan, die we in Agadir even kort hebben ontmoet komt de rivier op. Heel leuk om hen weer te zien na zo'n lange tijd. De kinderen spelen direct weer lekker met elkaar op het pleintje en wij kletsen bij. De borrel (ik mag dit toch echt geen palaver meer noemen) loopt geruisloos over in het eten wat bij Rita's zeer lekker en zo goedkoop is dat je het er zelf niet voor kunt maken. Iedereen eet hier dan ook elke avond. Tja, dat cruiser's leventje is zo slecht nog niet.
Ook vandaag (3 januari) verloopt goed. De activiteit van vandaag is het halen van 5 liter benzine voor de bijboot. Toch een zware klus: 50 meter lopen met zo'n kannetje in de hete zon. Via de marifoon worden kinderspeel uitwisselingen geregeld, die gekoppeld worden aan koffie drinken voor de volwassenen. Die bami-soep van Rita's is overigens erg lekker voor de lunch, dus laten we daar maar lunchen (scheelt ook weer afwas). Zo varen we een beetje heen en weer tussen de kant, diverse boten om kinderen op te halen of af te zetten en we kunnen net de verleiding weerstaan om de lunch door te laten lopen in de borrel.
Dat van die afwas voorkomen heeft overigens ook een serieuze ondertoon. We hebben namelijk zo langzamerhand een lichtelijk water tekort. Gewend als we zijn aan de watermaker, hebben we ook in Paramaribo lekker gedouched. Totdat de filters van de watermaker toch wel echt verstopt raakten van het modderwater van de rivier en watermaken voorlopig even geen optie is. En dat terwijl de tweede tank toch ook al half leeg is. Dus we staan nu op rantsoen en douchen niet meer. Vanmiddag hebben we overigens daar de echte cruisers oplossing voor geprobeerd: douchen in de regen. Vanmiddag een lekker buitje en wij met de shampoo op het dek. Lekker fris! Extra water van de zonnetent in een emmer scheppen en je hebt een stortdouche! En zo werken we ons door de dag heen. Het is inmiddels bijna 5 uur, dus haasten maar weer naar de borrel bij Rita's. Hoezo onthaasten?

1 opmerking:

Unknown zei

nou nou, wat een gechil, al dagen geen weblog bijgewerkt!
hihi x