dinsdag 4 augustus 2009

Eindelijk zeilen !

Vandaag op weg van Cherbourg naar Alderney. Een kort stukje van 23 mijl en met de befaamde "Alderney Race" zullen we hier niet te lang over doen. De wind staat goed: Zuid 4-5 Bft, dus Alderney is goed bezeild. De oversteek van Cap de La Hague (puntje Normandie) naar Alderney is dan echter wel met stroom tegen wind, dus dat belooft hoge en steile golven, zeker bij 5 Bft. Maar goed, we zullen het wel overleven...

Vanuit Cherbourg gaat het heerlijk. Mooie halve wind, rifje in het zeil en onder de hoge wal van het land nog een vrijwel vlakke zee. We lopen 7 knopen door het water en met de stroom mee loopt dit uiteindelijk op tot 13 knoop over de grond. Dat schiet op. Eindelijk zeilen! Na de hele week voornamelijk op de motor te hebben gevaren om tegen de wind in te komen, is het heerlijk om zo te varen. Zo hadden we het bedoeld! En dan komt er ook nog een waterig zonnetje bij.

Bij de Alderney Race aangekomen blijken de golven enorm mee te vallen. Er is zelfs niets van te merken. Het gaat hard, 11-12 knopen en we moeten noordelijk aansturen om niet op de rotsen te worden gezet, maar we hadden een aanzienlijk ruigere tocht verwacht. Weer een meevaller.

In de haven aangekomen zijn de meerboeien allemaal bezet en gaan we eerst ankeren. Diverse boten vertrekken echter al snel, gebruik makend van de stroom richting Cherbourg, zodat er wat boeien vrij komen. Geeft toch wel wat meer rust.

Met z'n allen met de bijboot naar land, weer een nieuwe ervaring. Het zonnetje schijnt en met 10 graden warmer hoeven we niet meer naar de Carieb. Alderney is typisch Engels. De fish en chips zijn direct bij de de haven te krijgen en op een grasveldje is een hondenshow gaande. Huisjes, wegen, auto's, dit is duidelijk Engeland. En ach, dan moet je er ook maar aan overgeven. Een biertje in de pub (waarbij ze er hier dan wel weer een leuke tuin bij hebben) en fish en chips eten in het restaurantje waar we eerder langs liepen. Kortom, vakantie!

Geen opmerkingen: