maandag 3 augustus 2009

Cherbourg

Vrijdag 31 juli vertek vanuit Oostende in alle vroegte: 5 uur opstaan, 6 uur varen.( Beetje nachtdienst gevoel toch wel hoor)
Uitgezwaaid door Rober(t) die al 23 jaar havenmeester is.......kindjes nog aan het slapen varen we op een gladde zee met een opkomend zonnetje.........Rond 15 uur kwamen we in Boulogne aan, niets te melden verder. Boulogne foto staat op mijn hyves en dat is ook eigenlijk het mooiste wat ervan Boulogne te melden is. We zijn uiteten gegaan, maar ook daar ben ik nu wel een beetje klaar mee. Gewoon lekker zelf koken en op de boot in het zonnetje je eten opeten, dat kan niet beter!
De volgende dag lekker uitgeslapen en ons klaar gemaakt voor een lange tocht van Boulogne naar Cherbourg.
Onze eerste echte grote tocht, zo ver hebben we nog nooit gevaren! Nog even naar de supermache en WOW wat een Walhalla. Jammergenoeg had ik eigenlijk niet zoveel nodig! Om 12 uur afgevaren op een rustig zee-tje. Rond 17 uur werden we "ineens" opgevaren door een douane boot, die voor ons gevoel uit het niets kwam! Beetje spannend wel, want hij voer toch echt onze kant uit en bleef zo'n beetje naast ons varen. Wat wil ie nou????? Nou daar kwamen we al snel achter, na marifoon contact wilde ze toch echt wel bij ons aan boord komen! We werden ge-enterd door de douane! Echt wel eng.
4 man en ik het poortje nog open doen, maar voor ik het wist sprongen ze aan boord! Wow! Controle van voornamelijk paspoorten en ICP (= eigendomsbewijs van de boot) ook de brief van papa Jochem wilden ze graag zien. Nooit gedacht dat we na 1 week al deze documenten al nodig zouden hebben. Maar gelukkig was alles in orde en hebben ze onze smokkelwaar niet ontdekt! hahahahahahaha, grapje! Daarna veranderde de zee langzaam aan in een kolkende massa en werd het avond en dus donker! De kindjes hebben echt overal en nergens geslapen, zodat wij gedwongen werden om buiten op de kajuitbanken te slapen en wacht te houden! Wat nou geen nachtdienst meer!!!!!! Koud!!! En ja, tenslotte werden we toch ook wel zeeziek. Het drankje van Ruth had geen weerstand meer en net toen ik een nieuw slokje nam, kwam tesamen met dat slokje ook mijn avondeten eruit.......toch jammer! Het varen in het donker is wel een belevenis. Wij hebben veel schepen gezien, maar onze AIS is echt fantastisch. Wij kunnen de grote zeeschepen al van verre spotten op onze radar en dat geeft een heel veilig gevoel. Wij weten ook welke kant ze opvaren en wat de afstand is als ze ons passeren en hoelang dat duurt, eer ze ons passeren. Wij kunnen hier dan weer op anticiperen en ik ben erg blij dat wij dit hebben.
De wind hield aan, ZW 5 met hoge golven, dus we moesten echt tegen de wind en golven, invaren en das geen pretje!
Maar het werd ook weer dag en de kindjes werden ook weer wakker. Katelijne en Floris doen het echt fantastisch, hebben geen centje pijn. Baaf heeft het wat zwaarder, sliep wel erg goed maar voelde zich bij wakker worden ook niet echt happy.
Uiteindelijk hebben we alles overleefd.En kwamen we aan in Cherbourg. Dat lijkt een hele grote stad, maar alle steden zijn in Frankrijk eigenlijk gewoon klein. Onze 2de fles champagne werd opengetrokken ( de 1e hebben we met Lauw en Toon in Scheveningen soldaat gemaakt) omdat dit onze eerste echte langste zeereis tot nu toe was...............hahahaha er gaan nog vele flessen volgen! (hoop ik). Vandaag heerlijk uitgeslapen en aan de klus en dat valt tegen. Ik heb weer wat wasjes gedraaid en die waaide weer van de waslijn in het water, zodat Baaf er achteraan moest springen en ik weer kon wassen pffffft. Maar Jolan, strijken is verleden tijd hahahahahahaha! Denk aan mij, als je weer onze favoriete hobby aan het uitvoeren bent! Daniel heeft de filters van de watermaker ververst, WOW, dat was ook geen pretje! Vooral niet toen hij daarna de kajuit ging schoonmaken en de afvoer verstopt zat en daarna de watermaker ook hihi, niet goed nagedacht! Maar we zijn nog erg druk met van die klussen die nog even gedaan moeten worden. We hebben ook absoluut niet het gevoel op vakantie te zijn, alleen nog maar ons voor te bereiden op......Ja, waarop eigenlijk? Laat in de middag Cherbourg in, maar dat kun je gerust overslaan. Napoleon was hier erg belangrijk, okee! Inmiddels heb ik vernomen dat het in Nederland het mooiste weer van de wereld is, nou hier niet hoor, we zouden graag willen en hebben het niet echt slecht, maar we hebben veel wind en veel wolken met hier en daar een zonnetje. In Nederland 30 graden? Jullie zitten in een hoge druk gebied, nou wij hier 16 graden ????? tot misschien 20 in het zonnetje. Ach, onze tijd komt nog wel en dat denken we steeds............
Morgen gaan we naar Alderney, een van de kanaal eilanden! Even uitpluizen hoe we moeten varen, want we ontmoeten daar de race van Alderney ( = vaarwater) en daar kan max 9 knopen stroom staan. Daar wil je niet inzitten!!!!!!!
Tot later!
 

1 opmerking:

barbarossa zei

Hoi Valentijn, wij liggen sinds gisteren in Weymouth en de Nebulae liggen er ook. MEt zoon Ivo hebben we al kennis gemaakt, ook 12 jaar, dus Baaf er komen vriendjes aan! Vandaag gaan we daar even heen ff kletsen en kennis maken maar ook wij hebben weer nieuwe klussen en nog oude en die moeten vandaag. Vrijdag denk ik, gaan we naar La Coruna, zien jullie en de Brandaan vast allemaal daar, gaaf hoor.
groetjes Ellen, Barbarossa