woensdag 12 augustus 2009

Dolfijnen show

Even een kort berichtje onderweg. We zijn gisteren vertrokken uit Camaret en zijn nu in de Golf van Biskaje. Het begon wat bewolkt bij vertrek (1 uur), maar vanaf 4 uur werd het zonnig en een stuk warmer. De wind is matig 2-3 uit de noordwest hoek en de golven zijn goed te doen. Om 6 uur zetten we de Parasailor op en dat gaat fantastisch! De boot ligt een stuk stabieler en de motor kan uit. 's-Avonds halen we hem toch maar weer weg, want het is wel lastiger manouvreren als je in je eentje op wacht moet uitwijken voor ander verkeer.
De uitwijken moeten we ook. Eerst een wedstrijdzeiler die op een aandewindse koers ons kruist. We moeten vol uitwijken, en terwijl hij langsvaart blijkt dat hij de motor aan heeft! Hadden wij dus eigenlijk voorrang. In de nacht zitten we nog op ramkoers met een vrachtboot en een visser. Op de AIS is het allemaal heel goed te zien en worden we al lang van te voren gewaarschuwd als er ander verkeer is. De snelheid, koers, type schip en de "Closest Point of Approach" komt allemaal in beeld, zodat je weet wat je kunt doen.
Daarna is het stil en rustig op het water. We zitten inmiddels op de oceaan, met waterdieptes die we niet meer kunnen meten, maar volgens de kaart boven de 4 kilometer zijn. Blijft een raar gevoel als je het water in kijkt. Heel helder blauw water overigens.

En dan zie je opeens dolfijnen! Althans Monica en Floris ontdekten ze vanmorgen om 8 uur. Ik lag nog lekker te slapen, maar stond net op het punt om Mo af te lossen. Tien, twintig dolfijnen zijn het wel geweest die volop rond de boeg zwommen en speelden. Fantastische gezicht. Ze bleven maar komen en springen. Het lijkt zelfs dat ze naar jou kijken. Katelijne en Baaf ook snel wakker gemaakt om te kijken en de kinderen vonden het natuurlijk ook een hoogtepunt.

Verder aat het hier aan boord nu prima. Mo ligt nu nog even te slapen. De kids zijn wakker en hebben net een boterhammetje gegeten. Zeeziekte is ook niet meer aan de orde, dus het gaat z'n gangetje.
Met de Brandaan hebben we tweemaal daags een kortegolf "netje": even contact over hoe het daar gaat. Zij liggen een halve dag op ons voor en gaan ook naar LA Coruna, waar we elkaar voor het erst deze reis weer zullen treffen. De kortegolf doet het nu prima en we kunnen elkaar goed verstaan.

Tot zover vanuit de Golf, over en uit...

Geen opmerkingen: