vrijdag 4 juni 2010

Bermuda

Ondanks dat we nog niet echt gemeld hadden dat we zijn aangekomen in Bermuda, zijn we er toch echt en zijn we niet in de fameuze driehoek verdwenen. We liggen in St George, het stadje in het noorden van het eiland. Eergisteren kwamen we hier aan. Het is een soort binnenmeer of eigenlijk binnenmeertje, met een kanaaltje naar zee. Het ligt hier enorm rustig en we komen na een week op zee lekker bij. Inklaren blijkt een fluitje van een cent. Wel een flinke cent, want ze vragen er $175 voor! Maar iedereen is zeer behulpzaam en erg vriendelijk.
Na een heerlijk rustige nacht en lekker uitslapen gaan we 's-middags het stadje eens in. Het is pitoresk, schoon, opgeruimd en erg toeristisch. Ferry-ladingen vol met cruiseschip opvarenden worden elk uur uitgeladen om rond te kijken op deze World Heritage locatie. Het blijkt dat Cruiseschip "Veendam" hier voor anker ligt! Toch wel apart, en ik stel me zo voor dat geen van de (overwegend gepensioneerde Amerikaanse) opvarenden ook maar een flauw benul heeft waar Veendam ligt, hoe liederlijk het daar is (zodat je daarom je cruiseschip zo noemt) en dat dat mijn geboorteplaats is! Maar goed, dat kun je ze niet kwalijk nemen.
Alle huisjes hebben dezelfde witte daken en dat heeft de lokale welstandscomissie hier goed bedacht. Het geeft een zeer fraaie beeld met die diep blauwe lucht, het groen van de vele bomen en de pastelkleurige muren. Die dan overigens wel weer in alle mogelijke combinaties mogen. We lopen wat door het stadje en drinken een schandalig duur biertje en komen er teruggekomen op de boot achter dat de "Whistling Maid" net is aangekomen. We hebben hen voor het eerst in Dominca ontmoet tijdens een tour en kruisten hun pad weer op de BVI's. Althans zij kruisten ons pad, want wij gingen voor de wind en zij waren aan het opkruisen. Ze zijn toevallig tegelijkertijd met ons uit de BVI's vertrokken en kwamen eigenlijk ook tegelijkertijd aan, maar door motorpech moesten ze net buiten het binnenmeer ankeren. Erg leuk om hen nu weer tegen te komen.
Het plan voor vandaag was om de rest van het eiland eens te ontdekken. Met de fast ferry naar West End waar een Engels Naval Dockyard is. Nou zijn wij inmiddels wel wat gewend qua engelse forten, maar deze spande toch wel een soort van kroon, in negatieve zin. Niet vanwege het fort zelf: groot en indrukwekkend, wat moderner dan die in de Carieb. Wel qua commercialisering: Dit is ook de plek waar de cruiseschepen aanleggen en het hele dockyard is ingericht als een soort Disneypark, met om de 50 meter een (invalide) toilet, restaurants met hamburgers, giftshops en nog meer giftshops. En ook bij de scooterrental heb je gifts. En verder is er dan nog een dolphin zwembad, waar je voor schandalig veel geld met dolfijnen kunt zwemmen in een pierebadje. Het kostte ons niet veel moeite de kinderen uit te leggen wat het verschil is met de dolfijn ontmoetingen die wij hebben gehad en wat dan leuker is.
Enigszins ontgoocheld hebben we maar snel de ferry genomen naar Hamilton, op zoek naar vullingen voor de gasflessen. In Hamilton komen we de "Veendam" weer tegen. Toch even een poging gewaagd om een rondleiding te krijgen. Maar helaas hebben de beveilingingsbeambten weinig tot geen gevoel voor humor en al helemaal geen idee waar Veendam ligt. Ik krijg ze niet uitgelegd dat de Promenade toch echt parallel loopt aan de Kerkstraat en dat wil ik graag zelf even controleren op dit schip. En of Veenlust nog bestaat...
Het vullen van de gasflessen gaat zonder een vuiltje aan de lucht, maar we zijn te laat voor de ferry terug naar St George. Dan maar de bus, en daarin krijg je dan een veel beter beeld van de lokale bevolking. Het is ook wel een erg mooi eiland. Mooie huizen, veel groen, blauwe lucht, allemaal baaitjes met bootjes en fantastische uitzichten op zee.
Morgen blijven we nog een dagje hier. Beetje school, inkopen doen enz en dan is het plan om zaterdag te vertrekken naar de Azoren. Het weer ziet er vooralsnog goed uit.

Geen opmerkingen: